Civil szervezetek - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Decsi Szabadidős- és Sporthorgász Egyesület

Székhelye:  7144-Decs, Rákóczi utca 19.
Elérhetőségeink: 36/74/675-456;     36/20/2274650
  decsi.horgasz@freemail.hu vagy jhaga@freemail.hu


Szeretettel köszöntünk, Kedves Látogató!


Egyesületünk 1951-ben alakult. A hivatalos bírósági bejegyzésre 1989-ben került sor. Ez idő óta a mindenkor hatályos, az egyesületekre és civilszervezetekre vonatkozó jogszabályok alapján műkö-dünk.


Tagja vagyunk a Tolna megyei Horgászegyesületek szövetségének.

Taglétszámunk változó, az elmúlt néhány évben 110 fő körül mozgott.
Saját horgászvízzel nem rendelkezünk, tagjaink elsősorban a Keselyüsi Holt Sión, a Szálkai víztározón, kisebb számban a Dunán, valamint a Sió csatornán horgásznak. Ezek mellett szívesen látogatják a falunk határában fekvő, magánkezelésben lévő horgásztavat is.

Fontos feladatunknak tartjuk a gyerekek és fiatalok figyelmének felkeltését a horgászat iránt. Ennek érdekében Horgász szakkör működik a Faluházban, elsősorban a helyi általános iskola tanulóinak részvételével. A szakkör kéthetente szerdán este 6 órától tartja a foglalkozásait.
E mellett az igényekhez alkalmazkodva, valamint az anyagi lehetőségek függvényében a nyári szüni-dőben Horgász tábort is szervezünk a gyerekek részére napközis rendszerben.

Ha az egyesületünk életével, a horgászati lehetőségekkel kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, a fenti elérhetőségeken szívesen válaszolok minden kérdésre.


Hága József elnök

Decsi Vadásztársaság

Elnök: Koczka László


Telefon: 06-74/497-901
            06-20/9275-036
Cím: 7144 Decs, Deák F. u. 16/a


A társaság tulajdonában van egy vadászház, amelyben Sárköz élõvilágát, halászati és vadászati eszközöket bemutató kiállítás mûködik. A kastélyt vadaspark veszi körül. Az ide látogató fiatalok közül sokan az itt látottak alapján kerülnek közel a természethez, s kedvelik meg azt. Alapvetõen vegyesvadas társaság, közepes õzállománnyal. Gazdálkodásukat meghatározza az õzbak és a vaddisznó bérvadászata. Vadászataikat vadászatszervezõ irodákon keresztül bonyolítják le.

"DECOR" Decs-Cormeilles

Elnök: Kilián Zsolt


Telefon: 06-74/495-406
             06-30/529-1055
Cím: 7144 Decs, Fő u. 9.
E-mail: kili13@t-online.hu


Egy decsi család baráti kapcsolata révén 2000-ben itt járt Claude és Michel Hamon, s megkeresték a polgármester urat, Biczó Ernõt, mert szívesen létesítene az õ településük, a normandiai Cormeilles Deccsel egy testvérvárosi kapcsolatot. Elõször a francia küldöttség jött Decsre, majd a viszontlátogatáson hivatalossá tették a testvérvárosi kapcsolatot. A Testvérvárosi Bizottság a Decs-Cormeilles Baráti Társaságot hivatalos jogi személlyé, egyesületté alakította 2002. áprilisában, amelynek neve DECOR Decs-Cormeilles Baráti Egyesület lett. Ennek a kapcsolatnak az a célja, hogy lehetõsége nyíljon a decsi polgároknak, felnõtteknek és gyerekeknek egyaránt megismerkedni idegen kultúrákkal, népekkel, szokásokkal, s ezáltal bõvüljenek ismereteik, világot lássanak .


Vöröskereszt Decsi Alapszervezete

Vezető : Móricz Józsefné


A Vöröskereszt decsi alapszervezete hosszú idõ után, 1997-ben alakult újjá. Jelenleg 308 tagja van. A befolyt tagdíjakból lehetõség van a nyugdíjasok támogatására, a véradók méltó elismerésére, a tartósan beteg gyermekek családjának gondozására. Rendszeresen szerveznek véradást, a rászorultaknak ruhát gyûjtenek és osztanak. Részt vesznek a nagycsaládosok karácsonyi ajándékozásában.

Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes

Vezető: Lőcziné Polányi Jusztina


Telefon: 06-74/496-086, 06-20/454-0544
Cím: 7144 Decs, Szövetkezet u. 16.
E-mail: jusztina50@freemail.hu

"Gyöngyösbokréta" Hagyományõrzõ Egyesület

Elnök: Lázár János

Telefon: 20/974-18-81

A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület 1992-ben alakult egyesületté. Tagjaink között megtalálható a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig. Egyesületen belül rendelkezik női kórussal és a citera zenekar szolgáltatja a talp alá valót. Táncaikat, dalainkat Sárköz gazdag kincséből válogatjuk. Ragaszkodunk a hagyományokhoz hű előadáshoz. Sárköz népművészetét, népszokásait szeretnénk ismertté tenni, nemcsak Magyarországon, hanem határinkon túl is, így Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Horvátországban is felléptünk már.


Az egyesület rendszeresen részt vesz a helyi rendezvényeken, így például a március 15-ei koszorúzáson, illetve a május 1-jei majális főzőversenyén. Az önkormányzat által rendezett programokon is aktív szerepet vállalt, így július 11-én a többnapos Testvértelepülések Találkozóján tánccal,a citerazenekar színvonalas előadásával, illetve a kórussal. A Sárközi Lakodalom mennyasszonyának öltöztetését és a pár búcsúztatását is a csoport szervezte. Augusztus 18-án a balatonboglári Szüreti Fesztiválon visszatérő vendégként fogadják a csoportot. Október 5-én a Polgármesteri Hivatal szervezte szemétgyűjtésen jó hangulatban járták a falut és gyűjtötték a szemetet, melyet közös ebéd zárt az óvoda ebédlőjében. Október 19-én a „Sült Gesztenyés” Lukács-nap rendezvény látogatói voltak Zengővárkonyban. A termés betakarítása, mulatozás, szórakozás délutánig tartott, ahol bemutatták a színpadi műsorban a „gesztenyés” táncot is. Október 26-án Szüreti bált tartott az Egyesület, melyre igen nagy volt az érdeklődés. A bált a táncosok citerakísérettel nyitották meg a szüreti koreográfiával.

Asszonykórus
Az Asszonykórus május 12-én Őcsényben a Sárközi Gabóca Kézműveskör kiállítás megnyitóján lépett fel sárközi dalokkal. Június 1-én a nagybaracskai kórustalálkozón énekeltek. Ezután június 27-én a kismányoki Falunapra volta hivatalosak, majd október 4-én Decsen a Faluházba kézművesek csoportja érkezett, ahol énekkel és a fiatalok szüreti tánccal szórakoztatták a közönséget.
Citerazenekar
Mint a tánccsoport önálló zenekara, rendszeresen zenélnek a csoportnak. Június 15-én és 16-án Bécsbe kapott meghívást a zenekar a Gulyás Fesztiválra, hol Lázár János és Farkas István citerázott, szólóénekkel Lázár Jánosné lépett fel. A kétnapos rendezvényen többször is felléptek, a produkciókkal nagy sikert arattak.


Őszi Napfény Nyugdíjas Klub

„ŐSZI NAPFÉNY” NYUGDÍJAS KLUB

1976-ban alakult, a taglétszám 40 fő körül mozog. Az egyesület célja a decsi nyugdíjasok, illetve az egyesület céljaival azonosulni tudó személyek részére a szabadidő tartalmas, hasznos és kulturált eltöltése, az egészség megelőzés és megtartás, a sárközi hagyomány megőrzése és tovább örökítése, a tagság tájékoztatása közérdekű információkról, eligazodásának segítése a hétköznapi életben, a hátrányos helyzetűek lehetőség szerinti támogatása. Tevékenyen részt vállalunk a falu életében, segítünk, ahol szükség van ránk. Hétfőnként tartjuk klubfoglalkozásinkat, kirándulásokat, előadásokat szervezünk. Jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli nyugdíjas klubokkal. Aktív tagja vagyunk az „Életet az éveknek” Országos és Tolna megyei Szövetségnek is.
Elnök: Kiss Erika
Elérhetőségek: 06-309511195
kissserika1966@gmail.com


Községi Sportegyesület Decs

Elnök: Dr. Papp Csaba


Telefon: 06-20/398-21-34
Cím: 7144 Decs, Deák F. ú. 23.

Az egyesületen belül több szakosztály is mûködik: a labdarúgó szakosztály Megye 1. osztályban játszik . A sakkcsapat Papp Csaba vezetésével országszerte ismert utánpótlásnevelõ egyesületté nõtte ki magát. Fiataljaik számtalan országos bajnoki cím mellett nemzetközi eredményekkel is dicsekedhetnek. 2000-ben nõi kézilabda szakosztályt hoztak létre a szekszárdi Ferropatent támogatásával, mely rögtön megnyerte a megyei elsõ osztályt.

Élhetőbb Decsért, mindannyiunkért Egyesület

Elnök: Dr. Papp Erika


2016. május 28.-án Az Élhetőbb Decsért egyesület szervezésében gyereknap volt a "szánkó domb" téren. Ennek keretében kispályás fociban, kerékpárversenyen, zsákbanfutásban, eresz-teszten, könyvmolyságban, célbadobásban, lengőtekében és célbaütésben mérhették össze erejüket a vállalkozó kedvüek. Az ugrálóvárat felállítá-sakor megszállta a gyereksereg, és az egész nap teljes "kapacitással" működött, de folyamatos sorbanállás volt az arcfestésnél is. Az eredményes szereplést a szervezők zsetonokkal jutalmazták, melyeket a büfében és a vattacukor árusnál lehetett beváltani. A gyereknap 17. órakor eredményhírdetéssel ért véget, amely során a legjobbakat serlegekkel, érmekkel és kerékpárkiegészítőkkel jutalmazták a szervezők.2016. áprlis 9.-én Faluszépítő napot tartott az egyesület. A szép számmal megjelent tagok fákat, bokrokat, virágokat ültettek, majd a jól végzett munkát követően közös vacsorán vettek részt.

„Szülők a Gyermekekért” Alapítvány

Elnök: Galambosné Varga Judit

Telefon: 06-74/496-252

Cím: 7144, Decs Haladás u. 11.

E-mail: tubijudit@citromail.hu

Magyarországi Beások és Cigányok Országos Egyesület Decsi Szervezete

Elnök: Ignácz György


Telefon: 36-20/419-41-66
Cím: 7144, Decs Terv u. 17.
E-mail: iggyorgy@freemail.h
u

TESZ-VESZ-OVI Óvodás Gyermekeiért Oktatási, Nevelési Alapítvány

Elnök: Ódorné Petróczki Andrea


Telefon: 06-74/495-845,  06-74/495-039
Cím: 7144, Decs Ady E. u. 14-16.
E-mail: ovidecs69@gmail.com
Az alapítvány tevékenysége:


„Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét

Szaporítja tapasztalatait.
Még azt hiszi: csak játszik.
De mi már tudjuk, mire megy a játék.
Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű
És tevékeny ember váljék belőle.”
(Varga Domokos)

2001-ben az akkori óvodavezető, Kapási Józsefné, Erzsi óvónéni hozta létre a decsi Tesz-Vesz Ovi Óvodás Gyermekeiért Oktatási-Nevelési Alapítványt.
Az óvoda nevelési programjának céljai és az alapítvány céljai szorosan összefüggnek. Az alapítványi célok úgy kerültek megfogalmazásra, hogy a Tesz-Vesz oviba járó gyermekek támogatását szolgálja.
Az alapítvány tartós közérdekű céljai:
A Tesz-Vesz Óvodába (7144 Decs, Ady E. u. 12-16.) járó gyermekek értelmi, érzelmi és testi fejlődésének sokoldalú, harmonikus fejlesztése, megsegítése, különös tekintettel az alábbiakra:

1. A TESZ-VESZ Óvoda szakmai felszereltségének javítása.
2. A nevelőmunka feltételeinek javítása, korszerűsítése.
3. Belső gyermekpályázatok támogatása.
4. Sport és kulturális rendezvények támogatása (nevezési díjak kifizetése, helyezettek díjazása, szervezési költségek átvállalása, hozzájárulás kirándulások költségeihez)
5. Nehéz körülmények között élő óvodások segítése.
6. Egészségmegőrzés, betegség-megelőzés. Korszerű, egészséges táplálkozás eszközeinek biztosítása.
7. Szociális, családsegítő tevékenységek. Hátrányos helyzetű óvodások kirándulásának támogatása.

Az alapítvány kezelő szervezete az alapítvány kuratóriuma. A kuratórium az alapítvány legfőbb testületi, irányító, döntéshozó és gazdálkodó szerve.

A kuratórium létszáma: 5 fő
A kuratórium tagjai az alábbi személyek:

Elnök: Ódorné Petróczki Andrea
Tagok: Kapási Józsefné
Oberritterné Wágner Julianna
Pappné Kiss Erzsébet
Hauckné Gulyás Éva

A kuratórium tagjai tevékenységüket társadalmi munkában végzik.

Decsi Általános Iskolás Gyermekekért Alapítvány

Elérhetősége: 06-74/495-052

Cím: 7144, Decs Haladás u. 1.

Decsi Romákért Egyesület

Elnök: Gómány Ernőné


Telefon: 36-20/324-29-80
Cím: 7144, Decs
, Fő u. 23.
E-mail: pasarunka@freemail.huDecsi Református Temetőért

Elnök: Papné Dávid Judit


Elérhetõsége: 0674/595-047
Cím: 7144
Decs Kossuth L. u. 34-36.

MSZ EDDSZ Decsi Alapszervezet
Decs, Rákóczi u. 2-8.

Elnök: Góman Ernőné
elnökhelyettes: Józsa Gáborné


Decsi Hagyományőrző Férfikórus

Vezető: Szabó Sándor


C
ím: 7144 Decs, Ady E. u. 23.

A decsi férfikórus sikere Egerben

A Decsi Hagyományőrző Férfikórus a Sárköz dalainak elkötelezett őrzője. Minden lehetőséget megragadnak arra, hogy szakmai zsűri előtt szerepeljenek, minősíttessék magukat. Így történt ez az elmúlt hétvégén is, a XVIII. Egri Népzenei Gála és Aranypáva Nagydíjas versenyen vettek részt, ahova azokat a népzenei kórusokat , szólistákat és hangszeres produkciókat hívják meg, akik a legmagasabb minősítést, az Arany Páva Díjat  már megkapták. Az ország minden részéről érkezett 43 meghívott között a decsi férfikórus egyetlen Tolna megyei fellépőként Arany minősítést és Aranypáva Nagydíjat kapott, kivívva a szakmai zsűri osztatlan elismerését. A megmérettetést követő gálaműsoron rádiós felvétel is készült a kórus sárközi népdalcsokráról. A tíztagú együttes vezetője Szabó Sándor, művészeti vezetője Bognár Cecil. A kórust elkísérte a megmérettetésre Biczó Ernő, Decs nagyközség polgármestere.


Vissza a tartalomhoz