Csóka - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Testvértelepüléseink - Csóka

Csóka község 321 km2 területen terül el, Bánát északi részén, Jugoszlávia, Magyarország és Románia hármashatár közvetlen közelében.

A 8 lakott településen 15900 lakos él, többnemzetiségû összetételben. A község területének kedvezõ földrajzi helyzete van, mert az ország többi részével közúti és vasúti közlekedéssel és a Tisza folyó hajózhatóságával össze van kapcsolva.

Csóka gazdasága fõleg mezõgazdasági jellegû. A klasszikus földmûvelési kultúrák mellett termelünk gyógy-, fûszer- és aromás növényeket, különféle balzsamokat és teákat. A többévtizedes tradícióval és a messze földön híres boraival, a borpince ma is dicsekedhet minõségi és európai szintû termékeivel, melyeket a 121 ha területérõl állít elõ. A Húsgyár, amely a község fejlõdésének hordozója volt, sajnos csõd alatt van, de reméljük, hamarosan felépül és megerõsödik. A Csóka dohányipar a dohány fermentációjával foglalkozik, és üzemrészlegei vannak a dohány feldolgozására, évi szinten 3000 tonnáig. A csókai Rad Építõipari Vállalat tevékenysége a magas, mélyépítészet, összetételében mûködik a téglagyár, amely különféle, standard minõségû téglákat állít elõ.

Vissza a tartalomhoz