Események - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
2014-es archívum - Öt perc Decsről
Kattintásra a videó megtekinthető
2014-es archívum - Decsi életképek
Kattintásra a videó megtekinthető
2014-es archívum - Falunapló

Hízók a Góman tanyárólÓvodások kirándulása a Góman-tanyánNótaestA Decsi Általános Iskola Növendékeinek Osztálytalálkozója 1950-1958


Ünnepelt az óvodánk


35 év kimondva nem nagy idő, de ezek az évek egy közösség, egy intézmény falai között bizony beszédesek. Nem csak arról mesélnek kik jártak az óvodába, hanem a mindennapok szépségéről, a nevetésről, a gyerekek szókimondó, érdekes szófordulatairól, örömről, bánatról, ünnepekről, szeretetről. Ez utóbbi szó a szeretet; a gyerekek iránti szeretet, elfogadás, a hivatás szeretete, az egymással szembeni tisztelet mely meghatározó, összekovácsoló erő. Akik az óvodában dolgoztak és jártak ezen a megemlékezésen, jubileumi esten kicsit visszafordítva az idő kerekét emlékezhettek az itt eltöltött évekre. Erre az alkalomra a Faluház adott otthont. A kivetítőn folyamatosan forgó képek láttán megannyi esemény vált újra elevenné, mintha csak tegnap történt volna. Az óvodások műsora méltó kezdete volt az estének, hiszen az óvodában róluk szólnak a mindennapok. Vezető óvónőnk Szekeres Jánosné Zsuzsi óvónéni megható beszéde után, Biczó Ernő polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Az alkalomra felkért előadók, kik egykor az óvoda falai között játszottak, tehetségüket megmutatva, hangjukkal, előadásukkal színvonalas, kellemes estét varázsoltak. Előadóink műsorát Oberritterné Wágner Julika óvónéni, A decsi óvoda 110 éves története  című könyvével köszöntük meg. Az est fénypontjául a torták behozatala és a rajtuk meggyújtott tűzijátékok szolgáltak. A műsor zárása az óvónénik, dadusnénik, gyerekek közös születésnapi dala, melyhez a közönség is örömmel kapcsolódott. Ezek után a torta felosztása, az élmények megosztása, a régen találkozott kolléganők örömteli kacagása jó érzéssel töltötte be a termet. Erre az estére az óvoda is megnyitotta kapuit, aki kíváncsi volt az évek múlásával hogyan változott a csoportja, milyen az óvodánk, megtekinthette.
Azt gondolom, hogy aki elfogadta a meghívásunkat és velünk ünnepelt, a szíve megtelt örömmel, erre az estére visszagondolva az emlékek mosolyt csalnak arcára.Munkájukkal segítették a falu fejlődését, növelték jó hírét

Ketten kapták meg az idén a falu érdekében végzett munkáért járó kitüntetést


Az augusztus 20-i ünnepi testületi ülésen Benedek Andrásné született Bordás Sára és Tüske Miklós János vette át a „Decs Nagyközségért” emlékplakettet a lakosság érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Benedek Andrásné Alsónyéken születet. Édesapját korán elvesztette, egyedül maradt édesanyjával, ezért már kislány korában dolgozni kezdett. 1954-ben ment férjhez Decsre, a házasságból két fiú született. A szövéssel már gyermekkorában megismerkedett. Többre vágyott az 1960-ban megalakult Termelő Szövetkezet által biztosított földműves munkánál, ezért családja segítségével Perity Mihályné, Mári néninél tanulta meg a szövés fortélyait. A mesterséget kiválóan sajátította el, 1978-ban elnyerte a Népi Iparművész kitüntetést.  
Nyugdíjba 1992-ben ment, és még ugyanabban az évben tavasszal felkérést kapott a szövés bemutatására az iskolás gyermekeknek. A felkérésnek boldogan tett eleget és 14 évig folytatta ezt a tevékenységet. Decs Nagyközség Tájházában a látogatóknak is szívesen mutatja be a szövést, és otthonában a mai napig szövi a rongyszőnyegeket bízva abban, hogy fennmarad az ősi mesterség. Munkáját odaadóan, lelkiismeretesen végezte, illetve végzi hosszú évtizedek óta, kivívva ezzel a nagyközség lakónak tiszteletét és szeretetét. Munkájával hozzájárult a Sárköz iparművészetének megőrzéséért, ezzel növelte nagyközségünk jó hírét, tekintélyét.

Tüske Miklós Zala megyében, Nován született. Már az általános iskola elvégzését követően dolgozni kezdett. Házasságot 1981. február 28-án kötött, két gyermeke született. Decsre 1986-ban költözött és a település lakossága emberszeretete, segítőkészsége miatt gyorsan befogadta családjával együtt. 1986. február 1-jétől a Decs Nagyközségi Közös Tanácsnál helyezkedett el, mint parkgondozó, majd fűtőként és hivatalsegédként dolgozott. Hivatalsegédi feladatai mellett 1990. júliusától 1992. októberéig ellátta a hivatal gondnoki teendőit, 2005-től pedig a temetőgondnoki tevékenységet is.  
2009. január 1-jétől kizárólag temetőgondok munkakörben tevékenykedik. Munkatársaival és a falu lakosságával jó kapcsolatot alakított ki. Kiemelkedő az idős emberek iránt érzett szeretete, tisztelete. A rá bízott feladatokat mindig lelkiismeretesen nagy odaadással, időt és fáradságot nem kímélve végezte, mellyel kivívta felettesei és munkatársai elismerését. Munkája mellett rendszeresen részt vett a falu közösségi életében, társadalmi munkában.  
Mindenki
találhatott kedvére való
programot


Három napos tartalmas program várta a decsieket a Szent István Napi Ünnepségek keretében.

Az első nap, augusztus 15-e, a hagyományőrzés jegyében telt. A programban szerepelt kulturális bemutató, népi ügyességi játékok, ételkóstoló, táncbemutató és filmvetítés.A második nap a gasztronómiai emlékek felidézése címet viselte. A halfőző versenyre 54 csapat nevezett be,több, mint ezer résztvevővel. A zsűri
Bede Róbert, a Paprika Tv mesterszakácsa, Zemánn Jánosné Éva, a decsi önkormányzati konyha élelmezésvezetője és Hága József, a Horgászegyesület elnöke döntése alapján az első helyet a Kiss János vezette Horgászegyesület csapat nyerte el. Második lett a Decsi zsiványok, harmadik a Jegyzők és családjaik csapata. A legkülönlegesebb halleves különdíját a Süti Team, a legcsípősebb, legpaprikásabb halleves különdíját a Csipiék csapata nyerte el. A verseny után a helyi és a meghívott hagyományőrző csoportok tartottak színvonalas bemutatót, majd a nagy sikert arató sárközi falvak közötti vetélkedő  következett, amelyet a táncház és Szép Evelin fellépése után utcabál zárt.A harmadik napon Rúzsa Magdi adott koncertet.  A program-sorozat augusztus 20-án folytatódott. A program ökumenikus istentisztelettel kezdődött. majd a kínálatban lovaglás, sétakocsikázás, játszóház és solymász bemutató szerepelt, ezt követte a Decsi Gyöngyszemek együttes fellépése. A ünnepi testületi ülést követően Agárdi Szilvia fellépését láthatta a közönség, a programot tűzijáték zárta.  Reggeli és fórum a Góman-tanyán


Igazi, hagyományos reggelire várták az érdeklődőket augusztus 15-én az önkormányzat által megvásárolt Góman-tanyán.

A menüben a Heberling Húsboltból való hurka, kolbász, szalonna, sonka, teperő szerepelt, valamint a Decsi Sütőipari Kft.
mindkettő helyi cég pékáruja: magos kenyér, gyökérkenyér, teljes kiőrlésű termékek. Az asztalra került zöldségfélét a község közfoglalkoztatottjai termelték meg.A Leader térségiek közötti együttműködési program keretében megvalósult rendezvényen dr. Balázs Kovács Sándor tartott előadást Gazdálkodás a Sárközben címmel, amit fórum követett.

Az előadás a családi és a tanyasi gazdálkodás lehetőségeit mutatta be.  A decsi férfikórus sikere Egerben


A Decsi Hagyományőrző Férfikórus a Sárköz dalainak elkötelezett őrzője. Minden lehetőséget megragadnak arra, hogy szakmai zsűri előtt szerepeljenek, minősíttessék magukat. Így történt ez az elmúlt hétvégén is, a XVIII. Egri Népzenei Gála és Aranypáva Nagydíjas versenyen vettek részt, ahova azokat a népzenei kórusokat , szólistákat és hangszeres produkciókat hívják meg, akik a legmagasabb minősítést, az Arany Páva Díjat  már megkapták.

Az ország minden részéről érkezett 43 meghívott között a decsi férfikórus egyetlen Tolna megyei fellépőként Arany minősítést és Aranypáva Nagydíjat kapott, kivívva a szakmai zsűri osztatlan elismerését. A megmérettetést követő gálaműsoron rádiós felvétel is készült a kórus sárközi népdalcsokráról. A tíztagú együttes vezetője Szabó Sándor, művészeti vezetője Bognár Cecil. A kórust elkísérte a megmérettetésre Biczó Ernő, Decs nagyközség polgármestere.
„Kis alkotók”, ügyes kezek- Nyári Kézműves Játszóház Decsen


Idén nyáron sem unatkoztak az alkotni vágyó gyerekek, mert minden kedden délután a családgondozók és védőnők várták őket a Nyári Kézműves Játszóházba.

2008. óta minden évben a nyári szünet heteiben megrendezésre kerülő programban minden gyerek ingyenesen vehetett részt, egy-egy foglalkozásról két vagy három saját készítésű alkotást vihetett haza.

Évről évre egyre nagyobb érdeklődést mutat program, voltak, akik idén látogattak el először a foglalkozásra, de voltak olyan látogatók, akik 2008. óta minden évben megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.
Idén egyik legnagyobb sikere a fafaragásnak volt, nem csak a fiúk, hanem a lányok is nagy lelkesedéssel fogták a kezükbe a csiszoló papírt, a vésőt és egyéb szerszámokat, hogy elkészítsék a fából készült virág alátétet, fa hangszereket és fa játékokat. A fafaragást Kercsó József székely fafaragó mester tanította a kis nebulóknak.

Készültek még nemez és krepp valamint három dimenziós virágok, spatula és gyöngykarkötő, cd- óra, repülő, agyag tálka, kulcstartó, virág kaspó, gombfa kép. Az ügyesebb kezűek megtanulhattak horgolni és kötni, scubidu zsinórral fonni. Akik minden alkotásukkal szorgalmasan elkészültek jutalomként csillámtetoválással térhettek haza.

Reméljük, jövőre ismét találkozunk az alkotó kedvű fiatalokkal! Sikeres tanévkezdést, eredményes tanévet kívánunk mindenkinek!Családgondozók és Védőnők
Véradás 2014. augusztus 7.


Az elmúlt hetekben a rádió és a televízió sokat foglalkozott a véradás, különösen a nyári véradások fontosságáról.

Lehet, hogy ennek köszönhetően, de szép számmal 35-en jelentek meg 2014.augusztus 7-én a faluházban megtartott véradáson.

A megjelentek közül 4 fiatal:

 • Tóth Alajos Lászó medinai lakos

 • Pfeifer László Decs, Széll J.u.15

 • Pfeifer Brigitta Decs, Széll J.u.15

 • Csötönyi Virág Viola Decs, Hársfa u1


most próbálkozott először véradással és mindegyik sikerrel járt,adhatott vért.

A rendszeres véradók tekintetén lehetett látni, hogy milyen szeretettel adják át életmentő vérüket. Ők nem vártak cserében juttatást,de jóízűen fogyasztották a finom sós kifliket, mellyel az Önkormányzat támogatta a véradónapot.

Alapszervezetünk ezúttal mond köszönetet a támogatásért.

Itt szeretné megköszönni véradóinak, hogy 2014.évben a 3 véradáson ilyen szép számmal vettek részt és segítettek embertársaikon.

Szeretnénk, ha a jövőben még több fiatal keresné fel, látogatna el véradásainkra és megérezné azt a csodálatos érzést, amit csak mi véradók érezhetünk. Minden véradónak jó egészséget kívánunk.


Vöröskereszt helyi alapszervezete.Nyári véradáson megjelent véradók:

 • Pintér Ferenc

 • Tóth Alajos László (Medina)

 • Varga Zoltán

 • Szabóné Manner Gyöngyi

 • Szűcs István

 • Nagy László

 • Nyul Gábor

 • Németh Edit

 • Nagyfalusi Ilona (Szedres)

 • Czikora Istvánné

 • Király Szilvia Jidit

 • Pfeifer László

 • Pfeifer Brigitta

 • Farkas Zsuzsanna (Őcsény)

 • Turbuk Balázs

 • Pacskó Krisztina

 • Hermann Anita

 • Átal András Jánosné

 • Benedek Pál

 • Szabó Jánosné (Sárpilis)

 • Miklósné Bánki Zsuzsanna

 • Pappné Dávid Judit

 • Nagy János

 • Vaszlavek Ildikó

 • Konrád János

 • Dávid Tünde

 • Ferenczné Gregority Ilona

 • Kalányos Anna

 • Végh Gáborné

 • Móricz Józsefné

 • Takács László

 • Csötönyi virág Viola

 • Sándor Lászlóné

 • Lizák Livia

 • Rigóné Madar Zsuzsanna


Minden véradáson egy kis meglepetéssel kedveskedik a Vöröskereszt egy szerencsés véradónak. Ez alkalommal a 17. véradó kapott egy kis ajándékot.
Június 30-tól július 4-ig hittantábor

Decsi katolikus gyerekek (21 fő), ötnapos hittantáborban vettek részt Kocsis László diakónus vezetésével. Minden reggel a templomban találkoztak, majd a reggeli ima után a Faluházba mentek. Délelőttönként tematikus foglalkozások voltak sok játékkal. A feldolgozott témák között szerepelt az imádság, Isten 10 parancsolata és a teremtésvédelem. Az ebédet az óvoda konyhájában fogyasztották el. Délutánonként volt biciklitúra és strandolás Szekszárdon. Egy napot Pörbölyön kirándultak, ahol kisvasutaztak is a kicsik. A pénteki záró napon pedig zarándoklaton vettek részt Szekszárdon a Remete kápolnában. A tábor nagyon jól sikerült, amit egy kisfiú a következőképpen fogalmazott meg. : "Laci bácsi! Én befizetem még egyszer a háromezer forintot öt napra, csak ne legyen vége!"

 


 

2014. július 21-én megrendezésre került a decsi reformátusok 1. jótékonysági bálja


„Szórakozás közben a legnagyobb örömet az okozza, ha közben valaki javára jótékonykodhatom, vagyis ahogyan a Biblia mondja: aki másokat felüdít, maga is felüdül”
Eme idézet jegyében került megrendezésre a decsi reformátusok 1. jótékonysági bálja. A Ritmo Táncegyüttes nyitótánca után,Biczó Ernő polgármester és  Papp Zsolt Endre református lelkész köszöntötte a résztvevőket.Az est fénypontja Mészáros János Elek zenés-énekes műsora volt.Éjféltájban tombola és értékes alkotások árverése fokozta a hangulatot.A bál bevétele a falu szívében található reformátustemető szebbé tételét szolgálja. A hajnalig tartó mulatság remek hangulatban telt, amit a bálozók kétszáz körüli létszáma is igazol.Immáron negyedik alkalommal adott helyet a „VASADI JÁNOS" Halászléfőző Emlékversenynek a Decsi Horgásztó


A nyár első hétvégéjén a versenyzők önmaguk gondoskodtak a halászlé előkészítéséhez és elkészítéséhez szükséges minden alapanyagról és eszközről. Főzni gázfőzővel és fával egyaránt lehetett. A megfőzni kívánt halak fajtája és mennyiségének korlátja nem volt ismeretes. A támogatók széles körének köszönhetően napközben többször is tombolasorsolásnak örülhettek a látogatók. A Decsi Szabadidős és Sporthorgász Egyesület elnökének egész évi aktív munkájának köszönhetően valamennyien a horgászat megszállottjai közül találnak maguknak ideális programot kicsiktől a nagyokig egyaránt.


I. világháborúban elesett decsi hősök


Május utolsó vasárnapján az I. világháborúban elesett decsi hősökre emlékeztek a Sárköz fővárosában.  A délelőtti ünnepi szent misék után a reformátusok Papp Zsolt Endre református lelkész vezetésével és a katolikusok Kocsis László plébánia igazgatóval átvonultak az I. világháborús emlékműhöz a református temetőbe, ahol Bognár Cecil szavalásának meghallgatása után koszorúzással emlékeztek az egybegyűltek.  A délelőtt a községi emlékműnél folytatódott emlékező ünnepi beszédekkel, ahol Biczó Ernő Decs Nagyközség polgármestere emlékezett a háborúban elesettekről, a tragédiáról, aminek hatását ma is érzi a magyarság. Az ünnepi hangulatot Kajsza Pál trombitaszólóval és Sándor Adrián verssel tette magasztosabbá. Az eseményen a falu három nagy egységének vezetője tett tanúbizonyságot ismét az összefogásról.
2014. május 25


2014. május 25-én a vasárnapi szentmisében járult először szentáldozáshoz a negyedik osztályos tanulók.
A képen: Kocsis László plébániaigazgató,  Juszt Viktória, Szabó Fanni, Ignácz Csilla, Pusztai László, Sándor Ákos és Kőkúti Levente negyedik osztályos tanulók.
_______________________________

Véradás


2013 évben a Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezetének kiemelkedő feladata hasonlóan a korábbi évekhez ismét a véradások szervezése és a többszörös véradók önzetlen segítségnyújtásának elismerése volt.

Az elmúlt évben 3 alkalommal került sor véradásra.
2013 évben 99 fő adott vért. A véradások sikeresek voltak.

A többszörös véradókat 2013.november hónapban megtartott testületi ülésen polgármesterünk köszöntötte és adta át részükre az emléklapot és a vöröskereszt ajándékát.__________________________

A Caritas ismét segített a rászorulóknak

Április 15-én 50 családnak osztottak szét 500 kg lisztet, 50 kg cukrot, 50 l olajat, tejet, 25 kg száraztésztát és szárazbabot, illetve a Húsvét közeledtével nyuszi csomagokat a katolikus templomban a Caritas jóvoltából. Kocsis László plébániaigazgató gitárral és énekkel tette színesebbé a kellemes hangulatú délutánt.______________________________________

„Egyedül Istené a dicsőség!”

Decsi-Kiss János, a decsi kötődésű művész különleges, gazdag lelkivilágot sugárzó textilképeit tekinthették meg az egybegyűltek az ünnep szombatján. Az  „ Egyedül  Istené a dicsőség” című húsvéti  kiállításon Baloghné Medgyesi Zsuzsanna alpolgármester asszony és  Papp Zsolt Endre református lelkész köszöntője után Pekker Mátyás  szekszárdi káplán elmélkedésével kerültek meghitt hangulatba az ünneplők.

Az alkotó, Decsi- Kiss János művészi tevékenységét méltatta Biczó Ernő Decs Nagyközség polgármestere, mely beszélgetés a bensőséges, baráti hangulatot erősítette.Felesleges a határvonal

Roma kultúra cigányok és nem cigányok együtt ünnepeltek Decsen


A londoni cigány világkongresszus emlékére Decsen is megünnepelték a Roma Kultúra Nemzetközi napját.

A Roma Kultúra Nemzetközi Napját ünnepelték szombaton Decsen, a Faluházban. De cigány és nem cigány csoportok egyaránt színpadra léptek, hiszen miként azt Góman Ernőné, a Decsi Romákért Egyesület elnöke hangsúlyozta, a rendezvényt a békés együttélés jegyében szervezték meg. Kiemelt célja volt ugyanakkor a hagyományos roma kultúra megőrzése is, melynek sok elemét már csak az öregek ismerik. Góman Ernőné szerint fontos, hogy a szülők jó példával járjanak elől gyermekeik számára. Az értékek átörökítése azonban nemcsak a táncot és a zenét jelenti, hanem azt is, hogy méltósággal éljenek, valamint rendkívül fontos a nyelv továbbadása. Az elnök ehhez híven lovári nyelven is elmondta köszöntőjét. Biczó Ernő, Decs polgármestere pedig arról beszélt a megnyitón, hogy felesleges éles határvonalat húzni a nemzetiségek között. Mint mondta, együtt, egy országban, egy faluban élünk, ezért a boldogulást is közösen kell megtalálni. Ennek egyik lépése egymás kultúrájának, zenéjének, táncainak, meséinek megismerése.


A szombati program részeként a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház jóvoltából kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, aki kedvet érzett hozzá – már a húsvétra készülve – különböző technikákkal tojástartókat készíthetett. A műsorban fellépett az „Őszi napfény” Nyugdíjas Klub, helyi gyermek tánccsoportok, cigány együttesek, az újiregi és a harci hagyományőrző tánccsoport, a Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a bajai Cácé-Rom, illetve tamburán játszott Orsós György. A rendezvény zárásaként Sudárné Magdika kiállítását Cseh Gábor festőművész nyitotta meg.


A világnapot az 1971-es londoni roma világkongresszus emlékére ünneplik.


_____________________________

A közelmúlt legfontosabb eseményei
További információkért görgessen lefelé.
2014-es archívum - Projektjeink

Futó projektjeink

Decs lakói is profitálnának a fejlesztésből


A Horizont 2020 program folytatása mellett döntött Decs és partnerei. Biczó Ernő polgármester elmondta, első körben Nagymácséddal és Végvárral közösen pályáztak energetikai fejlesztésekre.
A közvetlen brüsszeli forrásra összesen 16-an jelentkeztek Európából. A második kör eredményeit kifejezetten a lakosság javára fordítanák, és az új projektben kifejlesztett modellt szerte Európában használhatnák. Ebben a programban Decsen kívül Nagymácséd és Végvár önkormányzatai, a Dunaújvárosi Főiskola, a temesvári egyetem, a galántai régiófejlesztő ügynökség és egy osztrák fejlesztő cég dolgozik együtt.
Az innovatív megoldásokat tartalmazó pályázat célja egyrészt, hogy a legkisebb költség mellett közel zéró energiát igénylő épületekké alakítsanak korábban épült ingatlanokat, továbbá, hogy ezeket a változásokat elfogadtassák a társadalommal. Csak Decsen több, mint száz ház újulhatna meg.


2014. SZEPETEMBER 9-ÉN

a Dél- TOLNA AQUA PROJEKT, kétcentrumú víztermelő és tisztító berendezésekre épülő kistérségi rendszer PÁLYÁZAT KERETÉN BELÜL MŰSZAKI ÁTADÁS- ÁTVÉTELI ELJÁRÁSRA KERÜLT SOR.


Környezettudatos életet,
élhető jövőt terveznek


Decs Készre jelentette a Dél-Tolna Aqua Konzorcium  ivóvízminőség javítást célzó Dél-Tolna Aqua Projekt két centrumú víztermelő és tisztító berendezésekre épülő kistérési rendszer elnevezésű projektjét.

Biczó Ernő, Decs polgármesterének tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a műszaki átadás-átvétel heteken belül várható.

A község vezető arról is beszámolt, Decsen elkezdődött a régi lámpatestek cseréje LED-es világítótestekre.
Az önkormányzat pályázik az orvosi rendelő külső-belső felújítására, siker esetén a belső festésen kívül felújítják a térburkolatot, és nyílászárókat is cserélnek az épületen.

A polgármesteri hivatal is megújulhat, az erre vonatkozó, a közelmúltban beadott anyag energetikai korszerűsítésre, azaz, a fűtésrendszer megújítására, hőszigetelésre, nyílászáró cserére vonatkozik. És mivel a Sárköz fővárosában már évek óta a zöld megoldásokat keresi, a fejlesztési minisztérium kiírására reagálva Decs száz százalékos pályázati támogatásból polgármesteri hivatalra és a faluház tetőszerkezetére napelemes rendszert telepítene.

Biczó Ernő szerint azt, hogy jövő időben gondolkodnak, jól mutatja a Horizont 2020 pályázatuk, melyet Nagymácséddal és Végvárral közösen adtak be energetikai fejlesztésekre. A közvetlen brüsszeli forrásra összesen 16-an jelentkeztek Európából. Decs egyebek mellett ház mintaprogramokat, és informatikai kábel fejlesztésével ingyen wifit szeretne. A három település és a konzorciumban résztvevő egyetemek képviselői a héten találkoznak, hogy egy újabb Horizont pályázatra is előkészülhessenek. Ennek eredményeit kifejezetten a lakosság javára fordítanák.  Korszerű közvilágítás Decsen


A munkaterület átadásával megkezdődött a KEOP 2012.5.5.0/A számú pályázat megvalósítása.

Ahogy a lakosok is észlelhették, a faluban a régi lámpatestek LED-esre történő cseréjét végzik. Hogy miért volt erre az újításra szükség? A higanygőz és izzó lámpák energetikai újítását indokolja, hogy mintegy tíz éve nem történt közvilágítási rekonstrukció.

A több mint 500 darab világítótest korszerűsítésének következményeként az üvegházhatású gázok kibocsátása is nagyobb mértékben csökkenni fog az energia-megtakarítás mellett. Várhatóan ez 40 százalékos költségcsökkenést fog jelenteni az önkormányzatnak.Újabb napelemes rendszer telepítése

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KEOP-2012-4.10.0/N kódszámmal „Villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című pályázati felhívást jelentetett meg.

A pályázat keretében a Faluház, valamint a Polgármesteri Hivatal tetőszerkezetére napelemes rendszer telepítésére nyílna lehetőség. A projekt száz százalékos támogatottságú, így nem jelent költséget az önkormányzatnak.„Egészségügyi alapellátás fejlesztése”

Decs Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a DDOP-3.3.1/G-14 kódszámmal megjelent pályázaton való részvételt. Ez azt jelenti, hogy sikeres pályázat esetén az orvosi rendelő külső- belső felújításának örülhetnek a decsiek. Ennek keretében nyílászárócsere, térburkolat újítás és belső festés várható. A projekt csakúgy, mint az előbbiekben említett, teljes támogatottságú.Két új busz, több eszköz, gyarapodik a község

Két környezetkímélő motorral működő busz segíti a decsieket egy nyertes 25 millió forint értékű MVH-s pályázatnak köszönhetően. A település már évek óta keresi a zöld megoldásokat. Biczó Ernő polgármester arról tájékoztatott, hogy a két jármű közösségi szolgáltatások működtetését segíti, így a civil szervezetek, egyházak, intézmények, azaz az óvoda, iskola, idősek otthona, illetve a hivatalmunkatársai intézhetik egyszerűbben teendőiket. Szintén az MVH pályázatának segítségével bővítheti a község a faluház eszközparkját. Erősítőt, keverőpultot, televíziót, videokamerát vásárolnak hárommillió forint plusz áfa értékben. A településvezető beszélt arról is, hogy elkezdődik a központban álló épület szálláshellyé alakítása is. A Decs Kulturális, Oktatási és Sport Életének Fejlesztéséért Közalapítvány LEADER pályázaton közel 11 millió forint támogatást nyert erre a célra. Az ingatlanban felújítják az előteret, közösségi teret, teakonyhát, vizesblokkot alakítanak ki, és két szobát összesen hat férőhellyel. A beruházás során a rossz nyílászárókat kicserélik, teljes belső felújítást végeznek és megszépül a ház homlokzata is. A szükséges bútorok egy részét szintén pályázati forrásából szerzi be az alapítvány. Az építkezés a tervek szerint idén májusban fejeződik be.

A fejlesztés célja a turizmus fellendítése, hiszen a térség értékeit, a gazdag sárközi kultúra bemutatását megkönnyíti, ha az idelátogató nem csak több programból, de szolgáltatások és szállások közül is választhat. A szálláshely működtetése a helyi termelők számára is nagyobb ismertséget, értékesítési lehetőséget teremthet, hozzájárul a térség fenntartható fejlődéséhez, fokozatos turistanövekedést generál, ezáltal a térségben és a településen eltöltött vendégéjszakák száma is nő.


Szálláshely kialakítás


A Decs Kulturális, Oktatási és Sport Életének Fejlesztéséért Közalapítvány a 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében, 2013. decemberben 10.899.668.- Ft összegű támogatást nyert.
A szállás egyéb szálláshelyként kerül kialakításra a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételiről s a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Kormányrendeletnek megfelelően.
Fejlesztés helyszíne: Fő utca 25. cím alatti ingatlan épület lehatárolt része
A fejlesztés várhatóan 2014. május végén fejeződik be.
A tervezett fejlesztés során kialakításra / felújításra kerül az előtér, a közösségi tér (étkező), a teakonyha, a vizesblokk, kettő szoba összesen hat férőhellyel. A beruházás során a rossz állapotú nyílászárók cseréje, belső felújítás és homlokzat felújítás történik. A szükséges bútorok egy része szintén pályázati forrásból kerül beszerzésre.
A fejlesztés a turizmus fellendítése, a térség értékeinek bemutatása érdekében történik. A szálláshely működtetése a helyi termelők számára is nagyobb ismertséget, értékesítési lehetőséget teremthet, hozzájárul a térség fenntartható fejlődéséhez, fokozatos turistanövekedést generál, ezáltal a térségben és a településen eltöltött vendégéjszakák száma is nő.600 éves ház vásárlása


Decs Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete döntést hozott egy körülbelül 600 éves épített örökségként nyilvántartott ház megvásárlásáról. A régi építészeti stílust képviselő ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülése lehetővé teszi majd a falusi paraszt életorma szemléltetését, mely a tervek szerint szállásként is fog funkcionálni az idelátogatóknak. Míg a tervek megvalósulnak, sok segítő kézre és összefogásra lesz szükség, amiből a „Sárköz fővárosában” nincs hiány. Elődjeink életformájának felelevenítésével érzékeltetni szeretné a falu vezetősége, hogy a mai modern világban nem elhanyagolható a visszatekintés a múltba és a hagyományok ápolása.Megszépült a Szent Erzsébet tér


Elkészült a Szent Erzsébet téren az új sétány. A térkővel lerakott járdát 8 napelemmel működő kandelláber világítja meg. Ezen kívül 4 új pad szolgálja az arra járók pihenését.


Tovább bővül a decsi konyhánk


A közétkeztetési törvénynek megfelelően konyhánk köteles a lakosság egészségügyi állapotának megfelelő étkeztetést biztosítani. A kialakítás alatt álló diétáskonyha dietetikus segítségével összeállított étrenddel szolgál majd a liszt-, tej és cukorérzékeny, cukorbeteg, illetve más különleges értendet igénylő betegek számára.Az eszközök beszerzése folyamatban van, így hamarosan elkészül az új részleg, melyre Decs Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 120.000 forintot biztosít.Településünk kül- és belterületén útjavítások történtek az elmúlt hónapban


Elkészült a Cserenci út legrosszabb részeinek javítása. A Babis Mihály utcában, a Duna utcában és a Váci Mihály lakótelepen is készen vannak az útburkolat javítások.


Szociális Földprogram


Idén is részt vesz Decs Nagyközség Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális földprogram pályázatán. A program október 21-én elindult, így a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülők (FHT) közül 22 fő 8 órás munkarendben dolgozhat közfoglalkoztatásban  segédmunkásként, mely remélhetőleg hosszút távon segíti a munkába való visszakerülésüket.Készülő projektjeink


Készül az új piacterünk a Leader program keretében


Az Érsekcsanáddal közösen megpályázott összegből hamarosan elkezdik a piactér renoválását, azaz a burkolatcserét és a fedett tér kialakítását, így nem okoz problémát az esős idő sem a rendezvények megtartása alkalmával.Beadtuk a Norvég Alap által meghirdetett pályázatot


A pályázat keretében a Polgármesteri Hivatal felújítását, mozgáskoordinációs játszótér kialakítását tervezzük az óvoda udvarában, valamint az időseknek foglalkoztatót a SZOCEG nonprofit Kft. szervezésében. A látványtervek hamarosan elkészülnek. A pályázat elbírálására 2014 januárjában kerül sor. A továbbiakról folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot.


Őcsény-Decs szennyvíztisztító telep felújítása (KEOP-7.1.0/11)


Az Őcsény-Decs szennyvíztisztító telep a decsi agglomeráció településeinek (Decs, Őcsény, Sárpilis, Várdomb) szennyvizét fogadja és tisztítja. A jelenlegi összetételű és mennyiségű nyers szennyvíz mellett a rendelkezésre álló biológiai térfogatok nem elegendőek az elfolyó szennyvíz határértékre való tisztításhoz, ezen kívül a rendszer jelentős szagproblémákkal küzd. A problémák megoldása érdekében az Őcsény-Decs Önkormányzati Szennyvíztársulás sikeresen pályázott a KEOP-7.1.0/11 konstrukció keretében a szennyvíztelep felújításának előkészítésére, tervezésére. A fejlesztés hatására várhatóan csökken a környezeti terhelés, a telep a kibocsátási határértéket teljesíteni tudja, biztosítja a többletterhelések hatékony tisztítását,valamint csökkennek a csatornahálózat szagproblémái.Decs Nagyközség közvilágításának korszerűsítése (KEOP 2012.5.5.0/A)


A településen a korábbi higanygőz és izzó lámpák cseréjét követően (mintegy 10 éve), nem történt energetikai korszerűsítés. A tervezett közvilágítási rekonstrukció által keletkező energia megtakarítás fedezetet biztosít az új közvilágítási berendezések létesítésére. A tervek szerint 524 db lámpatest cseréje valósulhat meg korszerű, LED-es lámpatestekre. Ennek következtében az üvegházhatású gázok kibocsátása is nagyobb mértékben csökkenni fog, a különbség több, mint 40%!Futó és jővőbeni projektjeink ismertetése
További információkért görgessen lefelé.
2014-es archívum - Színes hírek

Babalátogatások


___________________________________


90. születésnap köszöntése az idősek klubjában
_____________________________________________


Bemutatkoznak a tanya lakóiSoma a bikaMilka a kisboci
___________________________________


Állampolgársági eskü


2013. december 27. napján Nagy Attila honosítása megtörtént, ünnepélyes keretek között állampolgársági esküt tett. Az állampolgársági eskü nem csupán egy hivatalos szöveg törvény által előírt felmondása. Ezáltal Attila visszakapott valamit, amiért évekig küzdött, ami személyisége szoros része, ami nekünk bár mindennapos és természetes, mégis tudjuk, e nélkül semmik vagyunk- a magyarságát. Végre megszerezte a hazájához tartozás érzését a nagyvilágban, és Magyarországról elszakított székelyként büszkén érzi magát magyarnak. Bár nem Magyarországon él, lelke mélyén mindig idetartozott, és most hivatalosan is hazájának mondhatja Magyarországot. A mai nehéz időszakban az embernek sokszor igazán semmije sem marad, csak a küzdelem a mindennapokért, magyarként, büszkén. Nagy Attila 2013. december 27-én büszkén mondta ki: magyar vagyok.
__________________________________


Új fogorvosi szolgáltatással bővül az egészségügyi ellátás Decsen!

Dr. Szabolcski-Ahác Annamária fogorvos kéréssel fordult a képviselő-testülethez, amelyben a meglévő fogászati röntgen berendezés üzembe helyezésével kapcsolatos engedélyezési és üzemeltetési költségekhez anyagi támogatást kért, bruttó 168.400,- Ft összegben. A képviselő- testület egyhangúlag igennel szavazott a támogatás odaítéléséről . Ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 perc alatt kiderül, hogy a beteg fogat ki kell-e húzni, így a lakosságnak időt és pénzt takarít meg a berendezés üzembe helyezése, mivel nem kell Decsről beutazni Szekszárdra ilyen probléma esetén.

__________________________________________________


Rossz időkre készülnek az önkormányzatokAhogy a múlt évben, úgy most is támogatja a Belügyminisztérium az önkormányzatok szociális célra szánt tűzifavásárlását. Varga Katalin, Bogyiszló jegyzője arról tájékoztatott, hogy az állami  támogatás mértéke esetükben erdei köbméterenként 13 ezer forint plusz áfa, ezt az önkormányzatnak köbméterenként 1000 forint plusz áfával kell kiegészítenie. Az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatok esetében ennyi az ár, a jobb helyzetben lévő ötezer főnél kevesebb lakót számláló községek 12 ezer forint plusz áfa támogatást kaphatnak erdei köbméterenként. Bogyiszló 200 köbméterre nyújtotta be igényét. Decs ennek a duplájára, négyszáz köbméterre. A sárközi falu 2,5 milliós önrészt vállal ezzel, ami nem kevés Biczó Ernő polgármester szerint. Tavaly száz köbmétert osztottak szét.

A belügyminisztérium előírásának megfelelően elsősorban az ajánlásban szereplők kapnak fát, de szeretnénk kitágítani a támogatottak körét. Így időseknek, nagycsaládosoknak és azoknak juttatnánk a tűzifából, akik saját hibájukon kívül kerültek rossz anyagi helyzetbe – mondta Biczó Ernő. Hozzátette: ez utóbbi miatt is bíznak abban, hogy idén a tavalyinál nagyobb mennyiséget vásárolhatnak. A település vezető arról is beszélt, hogy a szétosztás nem kis gond, hiszen aki nem kap támogatást, annak ez rosszul esik. Az önkormányzatok a jogosultak köréről helyben rendelkeznek. Azt, hogy a minisztérium mikor dönt a pályázatokról, nem lehet tudni.


__________________________________Ismét csatlakoztunk a Bursa Hungarica-hoz

A képviselő-testület megszavazta a felsőoktatásban tanulók támogatását a Bursa Hungarica pályázat keretében.

Hangsúlyozták, hogy jó érzéssel töltené el a falu vezetőségét, ha a fiatalok aktívabban részt vennének és szerepet vállalnának Decs közéleti tevékenységeiben.


További információkért görgessen lefelé.
2014-es archívum - Fotógalériák
2018
Vissza a tartalomhoz