Események - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Falunapló 2013. archívum

2013. december 19.


A Szülők a Gyermekekért Alapítvány karácsonyi műsorára kapott meghívást Biczó Ernő polgármester Úr és az ott gondozott gyermekek családtagjai. A kedves kis ünnepség után süteménnyel és üdítővel fogadták a meghívottakat az alapítvány tagjai.

2013. december 12.


Biczó Ernő polgármester Úr , Baloghné Medgyesi Zsuzsanna alpolgármester Asszony ,Galambos Attila alpolgármester Úr és Zemánn Jánosné élelmezésvezető látogatták meg az Idősek Klubját, ahol a falu életéről és a tagjait érintő dolgokról beszélgettek.2013. december 7.

Tanúsítvány átadása a Bursa Hungarica  pályázat nyerteseinek

2013. december 7-én, szombaton délelőtt falunk felsőoktatásban tanuló fiataljaival beszélgetett Biczó Ernő polgármester Úr és a Képviselő-testület tagjai. A hallgatók bemutatkozása után mindenki átvehetett egy tanúsítványt, mely rögzíti, hogy Decs Nagyközség Képviselő-testülete támogatja tanulmányaikat. A résztvevők között volt konduktor-, közgazdász-, gyógypedagógus-, bölcsész-, illetve joghallgató is és számos más tudományág művelője.  

2013. november 30.


Ismét egy nagy sikerű kézműves foglalkozást tartottunk a Faluházban. Szebbnél szebb adventi koszorúk készültek. Lehetett gyöngyöt fűzni, sólisztből karácsonyi díszeket formázni, és az ajándékok mellé az ajándék kártyákat is elkészíthették a gyermekek. Az anyukák is és az apukák is lelkesen segítettek. A felnőtteknek Füves Erika pszicho- pedagógus tartott a gyermeknevelésről érdekes előadást.
A napot szilvás lepénnyel, üdítővel, forralt borral zártuk. A kézműves foglalkozásról további képeket a Faluház-Decs Facebook oldalán láthattokMindszenty József sétány megáldása


2013. november 24-én vasárnap a katolikus templomunk búcsúnapján - Krisztus Király ünnepén- a 10 órakor kezdődő szentmise után, amit Szép Attila a pécsi irodaigazgató tartott, sor került az újonnan elkészült Mindszenty József sétány megáldására.
_______________________________________


Szent Márton-nap
2013.11.09.


A Faluházban mi is megemlékeztünk Szent Mártonról. Sajnos nem libasülttel, de finom hagymás-zsíros kenyérrel és teával vendégül tudtuk látni a résztvevőket.

A kézműves foglalkozáson kartonból és krepp papírból libás-képeket, ajtódíszt, és repülő kislibákat lehetett készíteni.


A foglalkozás után együtt indult a csapat a katolikus templomhoz, ahol Kocsis László diakónus úr tartott külön kis csoportunknak istentiszteletet.

2013. október 31. csütörtök


A Caritas az eddigi ruhaosztások után újabb akciót szervezett, mely közülük mind idáig a legnagyobbnak tekinthető. Az EU Élelmiszersegély Program keretében 1200 kilogramm száraztésztát, 520 liter tartós tejet és 50 kilogramm aszalt gyümölcsöt osztottak szét a rászorulóknak. 93 családnak, azaz 360 főnek nyújtottak segítséget a program szervezésével a katolikus templomban.

Október 16.

Immáron harmadik éve rendezték meg az “Őszi táncház” című rendezvényt az ovisoknak a Faluházban. A legkisebbtől a legnagyobbig mindenki részt vehetett a zenés-táncos mulatságon. Kicsik, nagyok egyaránt nagyon élvezték a rendezvényt, ezért tervezik a “Tavaszi Táncház” megtartását is jövőre.
Október 12. 14.00

Rácz József a Tolnai Református Egyházmegye esperese beiktatta tisztségébe Papp Zsolt Endrét, a Decsi Református Egyházközség megválasztott lelkipásztorát. Ezt követően dr. Szabó István püspök úr véglegesítette a Lorántffy Zsuzsanna Református Szeretetotthon vezetői tisztségében Pappné Szakács Csilla intézményvezető lelkész asszonyt. Egyúttal megemlékeztek a szeretetotthon fennállásának 20. évfordulójáról és ez alkalommal elismeréseket adtak át a szeretetotthon dolgozói részére.
Az istentiszteleten - többek között - Biczó Ernő polgármester úr köszöntötte a beiktatott lelkipásztort. Beszédében hangsúlyozta a kölcsönös együttműködés fontosságát.
Október 7. 11.00

Állampolgársági esküt tett falunkban Nagy István, aki hangsúlyozta, hogy szívügyének tekinti magyar mivoltát:

Én, Nagy István esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen.


Október 7. 11.30.

Megbeszélést tartott az Dél -Tolna Aqua Projektben résztvevő 10 falu polgármestere. A kivitelezők az új vízműtelepek, újonnan létesítendő kutak kialakításának, magastároló medencék, meglévő gépházak bővítésével valamint Decs, Őcsény, Sárpilis, Várdomb, Alsónána, Bátaszék, Báta településeken távvezetékek kialakításának munkálatait megkezdték, mely munkák jelenleg is folyamatban vannak.


Október 5.

Az “Őszi Nagytakarítás” sikeresen lezajlott. A részvevők összefogásával 3 autónyi szeméttől tisztítottuk meg falunkat. Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt.
Október 4. 9.30

A tájházak működtetésével foglalkozó, az ország minden pontjáról érkezett szakemberek, úgy százan pénteken Decsen, a faluházban tanácskoztak. Bereczki Ibolya elmondta, van, aki egész évben erre készül. A XI. találkozó a Tárgyi örökség – szellemi örökség címet viselte, a rendezvény fővédnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke volt.
Szeptember 29. 21.30

Az ‘Itthon vagy, Magyarország Szeretlek!” program keretében, hasonlóan a programban részt vevő többi településhez este meggyújtottok a Szent Mihály-napi őrtüzet. A rossz idő ellenére lelkes kis csapat gyűlt össze, köszönjük mindazoknak, akik eljöttek.
Szeptember 28.


A Dél-dunántúli Díjugrató Bajnokság III. Fordulója zajlott, melyet az Appaloosa Lovassport Egyesület községünkben rendezett  meg 2013. szeptember 28-án szombaton. Délután Bomba Gyula színvonalas emlékkiállítását láthatták az érdeklődők,melyet Biczó Ernő polgámester Úr nyitott meg. Este a Nyugdíjas Klub báljában szórkozhattak a falubeliek.
Szeptember 21.

Az “EGYÜTT ÉLÜNK A TANYAVILÁGBAN” című rendezvényt nyolcadik alkalommal rendezték meg a Faluházban. Mint minden évben, az iskolai emléktábla koszorúzása után a temetőben megemlékezést tartottak a temetőben a keresztnél az egybegyűltek. Ezután a Faluházban Biczó Ernő polgármester Úr és Kőfalvi János ny. iskolaigazgató köszöntése következett,majd Juhász Dia színvonalas műsora szórakoztatta a vendégeket. Az este további része a vacsora után kellemes hangulatban telt.
Szeptember 19.

Időutazás Sárközben címmel nyílt kiállítás a Babits Mihály Kulturális Központban a Szekszárdi Szüreti Napok első napján. Komjáthy Tamásné szervező elmondta, hogy ezzel is szerették volna a köztudatban erősíteni, hogy a „Sárköz népművészete: szövés, hímzés, gyöngyfűzés, viselet” felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe. Az ünnepségen Biczó Ernő, Decs polgármestere és Baloghné Medgyesi Zsuzsanna alpolgármester mondott köszöntőt és dr. Balázs-Kovács Sándor, a jegyzékbe kerülés megyei koordinátora nyitotta meg a kiállítást. A tárlaton látható tárgyi emlékek egy része gyűjtésből származik, másik része pedig a megyei múzeumból, illetve a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályától érkeztek.
Sipos Norbert kézzel faragott,méltán egyedinek mondható képeiből álló kiállítását láthatták az érdeklődők a Belvárosi Kávézóban.Miután a Babits Mihály Kultúrális Központból átsétáltunk a kávézóba,Biczó Ernő polgármester Úr megnyitotta a kiállítást,majd a Decsi Hagyományőrző Egyesület férfikórusa köszöntötte a jelenlevőket dalcsokraikkal.
Sárköz falvainak címereit is elkészítette a fafaragó,így gazdagítva a kultúrális tárházunkat.5 perces videók 2013. archívum
Kattintásra a videó elindul
Színes hírek 2013. archívum

Közvilágítás felújítás


Decsen a korábbi higanygőz és izzó lámpákat úgy 10 éve cserélték Nátrium lámpákra és kompakt fénycsöves lámpatestekre. Jövőre ezeket váltják a korszerű LED világító testek. A 4100 lakóval rendelkező község villamos energiafogyasztása 110 240 kilowattóra. A többlet villamos energia fogyasztás oka az elosztói hálózat magasabb éjszakai üzemi feszültsége és a nappali közvilágítás karbantartása miatt keletkező többlet üzemidő. A tervezett teljes közvilágítási rekonstrukció következtében az éves villamos energia megtakarítás várhatóan 69 százalék lesz, és 71 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül Decsről a levegőbe.

Biczó Ernő polgármester tájékoztatása szerint a település már évek óta keresi a zöld megoldásokat. Ezért került napelem az óvoda és az iskola tetejére, és ezért világítják meg a templom előtti sétányt szintén napelemes kandeláberek. Decs most az MVH-nál környezetkímélő motorral működő kisbuszra pályázik. Ami az anyagiakat illeti, Decs jelentős, 831 ezer forintos karbantartási költség csökkenéssel számol.

( forrás:  www.teol.hu)

Útfelújítás

A kedves lakosok nagy örömére elkészült az Ady utca teljes burkolatcseréje.

Születésnap


90. születésnapja alkalmából köszöntötte Biczó Ernő polgármester Úr és Tóthné Szívós Anna anyakönyvvezető Sörfőző Józsefet az otthonában. Az ünnepelt mögött szeretett családja áll, akiknek a meghitt családi légkör köszönhető.

Lőrincz Antal köszöntése


Foci a piciknek


Az 5 és 7 év közötti ovisok ismerkedtek a focipályán a labdarúgás rejtelmeivel október 11-én pénteken délután. Fiúk, lányok egyaránt élvezték a szabadtéri foglalkozást. Deákvári Mihály említette, hogy a közeljövőben terveznek a kisiskolásoknak is hasonló programot.
__________________________________Az Országos Könyvtári Napok program keretében községünk könyvtárában 2013. október 13-án Könyves Vasárnapot szerveztünk. Ezen a napon a gyerekeknek meseolvasással, kézműves foglalkozással, a felnőtteknek pedig könyvajánlóval készültünk. A gyerekek nagy örömmel készítették el a sünikét, amit haza is vihettek emlékül e nap tiszteletére.2013-as archívum - Fotógalériák
2018
Vissza a tartalomhoz