Gasztronómia - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Gasztronómia

A Sárköz a Duna árterében terült el, ezért a sárközi ember táplálkozásában a hal jelentős helyet foglalt el. Az árhullámok levonulása után a mélyebben fekvő területeken sok hal maradt meg. A mélyedések, gödrök kialakításába besegítettek az itt élő emberek is. Legendás hírű volt a terület halgazdagsága. Szinte minden nap került hal valamilyen formában az asztalokra.

Kedvelt táplálék volt a sulyom is, melyet a leapadt vízű tavak fenekéről szedtek. A lányok esti elfoglaltságként hasították és bográcsokban megfőzték. Íze a sült gesztenyéhez hasonlított. Sokszor kenyér helyett is fogyasztották, például halhoz.

Fontos alapanyag volt a káposzta is. Töltött káposztát, vagy káposztás birkát készítettek belőle. Igen népszerű étel volt a kakaspörkölt is. Ezt "csipedettel" fogyasztották. Az ünnepi asztalról soha nem hiányozhatott a rétes. Az ünnepek közül a legnagyobbak, legpompásabbak itt is a lakodalmak voltak.

S hogy milyen a hagyományos decsi lakodalmi menü? A vacsora húslevessel kezdődött, kockatésztával és a levesben egybe főzték meg a tyúkot. A leveshúst tormával vagy paradicsomszósszal ették. Másodiknak sertéspörkölt következett csipetkével és töltött káposztával folytatódott. Ezután kemencében sült tyúkot és disznót tálaltak fel kenyérrel. (A húst vagy bádogtepsiben vagy vaslábasban sütötték.) Végül hosszú kalács, rétes és kuglóf zárta a sort.

A lakodalomra egész héten készültek a faluban. Rokonok, barátok jártak a készítőbe, ahol süteményt sütöttek, tyúkot vágtak, stb. Az örömszülők természetesen a készítőben segítőket is vendégül látták. Itt kerekkalács és baromfipörkölt vagy birkapörkölt volt a menü. A hívogatókor elmondták, hogy kit mire hívnak. Például tyúkpucolásra, csipetkegyúrásra, edénymosogatásra.

A híressé vált kerekkalácsot a mai napig készítik decsen az asszonyok. Pikáns, sós-borsos íze miatt igen jól illik a a zamatos sárközi borok mellé.


A kerekkalács receptje a következő:


Hozzávalók: 2 kg liszt, 10 gramm élesztő, 1 csipetnyi cukor, egy kávéskanál só. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, a liszttel összekeverjük, hozzáadunk egy jó evőkanál zsírt és a sót, majd a tésztát hólyagosra dagasztjuk. Egy óra hosszat kelni hagyjuk, majd deszkára öntjük és 10 centi széles, 30 centi hoszszú csíkokra vágjuk. A csíkokat jobbról-balra tekerjük, majd a végén karikát formálunk belőle és szép barnára sütjük.

A mártogatóhoz 6 dl tejföl, 20 dkg zsír és ízlés szerint só és bors szükséges. A zsírt felolvasztjuk, majd belekeverjük a tejfölt, a sót és a borsot. A kalácsokat egyenként beleforgatjuk a mártogatóba, majd tálba tesszük, alufóliával és kendővel is letakarjuk. Így lesz igazán puha és foszlós. Aki szereti, evés közben is mártogathatja a kalácsot az ízletes tejfölös mártásba.Vissza a tartalomhoz