Szennyvíztelep - Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Őcsény- Decs szennyvíztisztító telep felújítása

       


KEOP-7.1.0/11-2012-0033

Őcsény- Decs szennyvíztisztító telep felújítása

Az Őcsény-Decs szennyvíztisztító telep a decsi agglomeráció településeinek (Decs, Őcsény, Sárpilis, Várdomb) települési szennyvizeit fogadja és tisztítja. A vízjogi üzemeltetési engedély szerinti névleges hidraulikai kapacitása 800 m3/d, névleges biológiai tisztító kapacitása 4.200 lakosegyenérték.
A jelenlegi összetételű és mennyiségű nyers szennyvize mellett a rendelkezésre álló biológiai térfogatok nem elegendőek az elfolyó szennyvizének határértékre való tisztításához (KOIKr, BOI5, ÖLA, ÖP, NH4-N, ÖN). A telep 2007-től 2011-ig minden évben szennyvízbírságot fizetettet, mivel nem tudta teljesíteni a kibocsátási határértékeket. A rendszer jelentős szagproblémákkal küzd. Az egyes települések között több kilométer távolság van, illetve a domborzati viszonyok miatt több átemelőt, hosszú nyomóvezetékeket kellett létesíteni, ami nagy szennyvíz tartózkodási időkhöz és mai napig megoldatlan szagproblémák kialakulásához vezet.
Ezen problémák megoldása érdekében az Őcsény-Decs Önkormányzati Szennyvíztársulás sikeresen pályázott a KEOP -7.1.0/11 konstrukció keretében a szennyvíztelep felújításának előkészítésére, tervezésére.
Ennek keretében a társulás 15 531 722,-Ft támogatást nyert. A projekt összköltsége nettó 18 272 615,- Ft, amelyhez a társulás 2 740 893,- Ft önerőt biztosít. Az összeg többek között Megvalósíthatósági Tanulmány és tervek készítésének, jogerős engedélyek megszerzésének és a közbeszerzési eljárás előkészítésének a költségeit foglalja magába.
A fejlesztés eredményeként a szennyvíztisztító telep biológiai tisztító kapacitása 7490 LE-re nő, új és meglévő létesítmények végzik jövőbeni szennyvíztisztítást, valamint szagtalanító-, kiegészítő létesítmények, ill. berendezések kerülnek beépítésre.
A fejlesztés hatására várhatóan csökkennek a környezeti terhek, a telep a kibocsátási határértéket teljesíteni tudja, biztosítja a többletterhelések hatékony tisztítását, valamint csökkennek a csatornahálózat szagproblémái.

Őcsény-Decs Önkormányzati
Szennyvíz Társulás
Kapcsolattartó: Fülöp János polgármester
Cím: 7143 Őcsény Fő u. 35.
E-mail: ocsenyph@tolna.net
Mobil: +3630/411-26-21

Vissza a tartalomhoz